Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο manager, οι γνωριμίες και τα «μυρμήγκια»

Στις επιχειρήσεις υπάρχουν εκείνοι που κινούν τα νήματα και εκείνοι που δουλεύουν σαν τα μυρμήγκια. Γιατί ένα στέλεχος επιχειρήσεων πρέπει να αποκτήσει επαφή με τους πρώτους.

Ο manager, οι γνωριμίες και τα «μυρμήγκια»

Ζούμε στην εποχή της δικτύωσης, του net-marketing αγγλιστί. Οι σχέσεις και οι γνωριμίες παίζουν συνεπώς μεγάλο ρόλο, σε όλα τα επίπεδα. Κάποιες ιδέες, λοιπόν, έχουν αξία πέρα από την σημασία τους.

Πρέπει πάντοτε να θυμάσαι ότι δεν έχει σημασία ποιος σε ξέρει, αλλά ποιον ξέρεις. Στις επιχειρήσεις υπάρχουν εκείνοι που κινούν τα νήματα και εκείνοι που δουλεύουν σαν τα μυρμήγκια. Πρέπει να ξέρεις τους πρώτους και να έχεις σχέσεις μαζί τους. Συχνά, οι ανώτεροι μάνατζερς χρησιμοποιούν προσωπικές βοηθούς οι οποίες λειτουργούν σαν σωματοφύλακές τους –δεν πρόκειται να συνομιλήσεις με τον Θεό, αλλά ενδέχεται να σε αγνοήσει το δεξί του χέρι, δηλαδή η προσωπική βοηθός του.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να την πλησιάσεις με ευγένεια, διακριτικότητα, πονηριά και επιδεξιότητα.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι α) το παλιό σύστημα των γνωριμιών είναι τελειωμένο, ή β) ότι, αν δεν είναι τελειωμένο, θα έπρεπε να είναι, ή γ) ότι είναι τελειωμένο και κάποιο νέο το έχει αντικαταστήσει, με αποτέλεσμα οι γνωριμίες να μην μετράνε και/ή δ) ότι το ταλέντο θα φανεί έτσι κι αλλιώς.

Πολλά από αυτά ισχύουν. Το σύστημα των γνωριμιών δεν πρόκειται ποτέ να χάσει την ισχύ του. Ανεξάρτητα από το αν αναφερόμαστε στο σχολείο ή στην λέσχη του γκολφ, στην οικογένεια ή στις δουλειές που κάναμε στο παρελθόν, οι άνθρωποι που γνωρίζουν θέλουν να περιβάλλονται από ανθρώπους που τους γνωρίζουν και τους εμπιστεύονται. Πρέπει να γνωρίσεις εκείνους γύρω από τους οποίους κινούνται όσοι έχουν ανάγκη να γίνουν γνωστοί. Κάνε σχέσεις μαζί τους και στην συνέχεια γίνε ένας από εκείνους που περιβάλλουν όσους γνωρίζουν.

Κατόπιν, γίνε ένας από εκείνους που γνωρίζουν. Το τί θα κάνεις μετά, εξαρτάται αποκλειστικά από σένα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v